Hvad er årsagerne til Ventilation Perfusion Uoverensstemmelse?

September 10

Hvad er årsagerne til Ventilation Perfusion Uoverensstemmelse?


Gennem hele lungen, hundreder af millioner af mikroskopiske strukturer, kendt som alveoler, skaber den funktionelle forbindelse mellem cirkulation og atmosfæren. Inden for disse specialiserede gas udvekslingsstrukturer ligger grænsefladen mellem miljømæssige tilstrømning af ilt og udstrømning af metabolisk produceret kuldioxid. Der er en række patologiske processer, der kan forringe lungefunktion ved at reducere enten luftventilation, perfusion af blod eller ved begge mekanismer.

Normal V / Q

Hastigheden for gasudveksling mellem lungerne og blodet er bestemt af to faktorer: lungeventilation og blod perfusion. For eksempel bevægelsen af ​​oxygen fra omgivelserne ind i blodet afhænger af hvor meget ilt inhaleres og hvor meget blod er ved at nå lungekapillærerne. For gasudveksling at forekomme på en effektiv måde, skal perfusion af blod til en given lunge enhed matches til ventilation af denne enhed. Hvis områder af lungen modtager kun den ene eller den anden, kan dette få væsentlig indvirkning på respiratoriske gas niveauer.

Alveolær Dead Space

Begrebet dødrum er nyttig, når man diskuterer flere aspekter af respirationsfysiologi. Alveolær døde rum, specifikt er fraværet af ordentlig ventilation af alveolerne eller gas exchange strukturer i en given del af lungerne. Vigtigt er det, kan dette område af lungen stadig modtage normal blodgennemstrømning, hvilket fører til ineffektiv udveksling af gas i lungen, samlet. Når blodet går til et område af lungen, som ikke modtager ventilation, vil det ikke være i stand til at absorbere oxygen eller fjerne meget kuldioxid. Dette skyldes, at gastrykket gradient ikke går ind for den relevante bevægelse af gas. Den naturlige diffusion af oxygen ind i blodet og kuldioxid i lungerne forekommer kun, når ventilation af en lunge region ligner perfusionen deoxygeneret blod til denne region.

Højre mod venstre Shunt

Også kendt som en arteriel-venøs shunt, kan denne form for ventilation-perfusion mismatch skyldes sygdomsprocesser påvirker blodkarrene. For eksempel vil kardiovaskulære abnormaliteter, der tillader store mængder af venøst ​​blod til at omgå lungerne effektivt at reducere gasudveksling ved at sænke blodperfusion til lungerne. Også kendt en interatrial septal defekt, denne form for medfødt hjertesygdom tillader deoxygenated blod at passere fra højre til venstre side af hjertet uden at indtaste lungerne og deltage i gasudveksling. Dette fører til arteriel blodgas abnormiteter som lungerne ikke kan oxygenat blod og fjerne carbondioxid fra blod, at det aldrig modtager.

Lav Ventilation og perfusion

I nogle tilfælde vil både ventilation og perfusion reduceres, hvilket resulterer i lavt iltindhold i blodet og høj kuldioxid, også kendt som hyperkapni.

Applikationer

Den absorberende overfladeareal af lungerne er enorme; når spredt ud flad, ville alveolerne, der deltager i gasudveksling dække 70 til 80 kvadratmeter, eller en tennisbane. Denne utrolige organ har udviklet sig til at opfylde de metaboliske krav i kroppen ved at udvikle mekanismer til at maksimere gasudveksling med omgivelserne. Ved præcist matchende alveolær ventilation med lunge perfusion, kan åndedrætssystemet mest effektivt optage ilt og udvise kuldioxid. Ventilation-perfusion mismatch er en væsentlig årsag til forstyrrelser i blodgas niveauer, hvilket ofte fører til klinisk hypoxi eller lavt iltindhold i blodet. Læger vil almindeligt brug testresultater og observationer fra den fysisk eksamen for at bestemme den mekanisme af V / Q misforhold, som vil hjælpe med at guide terapeutiske beslutninger.


relaterede artikler