Hvad er årsagen prostatakræft?

January 2

Hvad er årsagen prostatakræft?


Ved siden af ​​hudkræft, prostatakræft andenpladsen som den mest almindelige kræftform hos mænd. Ifølge American Cancer Society, har omkring 2 millioner amerikanske mænd modtaget en diagnose af prostatacancer. Men kun én mand ud af 35 faktisk dør af det. Heldigvis prostatakræft sjældent spreder sig til andre af kroppens organer. Som en langsomt voksende tumor, prostatacancer normalt ikke har symptomer, indtil man kommer fremskredne stadier. Selvom det ikke er sikkert, hvad der forårsager prostatakræft, er der visse risikofaktorer gør en mand mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen.

Identifikation

Prostatacancer er forårsaget af en ondartet tumor på prostata. Findes kun hos mænd, er prostata placeret under blæren, foran rektum, og det er på størrelse med en valnød. Prostata består af celler, der udgør sæd, som er fluidet beskytte og nærende sperm.

Genetik og DNA-ændringer

Prostatakræft tendens til at have en genetisk karakter, med mænd, der har fædre eller brødre med sygdommen mere tilbøjelige til at udvikle det. DNA udgør menneskelige gener, der kontrollerer, hvordan celler opfører sig. Ca. 5 til 10 procent af prostatakræft er forbundet til DNA-nedarvede ændringer.

Testosteron

Den mandlige hormon kendt som testosteron er ikke en årsag til prostatakræft. Det kan dog fodre vækst af kræft. Det er derfor nogle behandlinger for prostatacancer er designet til at blokere kroppens mængde testosteron, der er produceret.

Høj hormonniveauer

Højere niveauer af andre hormoner, foruden testosteron, kan være en årsag til prostatacancer. For eksempel, større mængder af androgener (mandlige hormoner) kan øge chancerne for prostatakræft i nogle mænd. Ifølge American Cancer Society har forskning vist, at mænd, der har høje niveauer af et hormon kendt som IGF-1 er mere tilbøjelige til at udvikle prostatacancer.

Aldrende

Den stærkeste årsag til prostatakræft er alder. Efter en mand fylder 50, odds gå op hurtigt med næsten to ud af tre tilfælde af prostatakræft involverer mænd, der er over 65 år.

Race og nationalitet

Selvom årsagen er ukendt, denne form for kræft er mere udbredt blandt afroamerikanere end andre racer. Hvad mere er, mænd af afrikansk-amerikanske afstamning er mere tilbøjelige til at have sygdommen i fremskredne stadier, når det er diagnosticeret, samt at dø af det. Ved siden af ​​mænd afrikansk-amerikanske, kræft oftest udvikler sig i hvide mænd. De mindst tilbøjelige til at have prostatakræft er asiatiske amerikanere og mænd af de latinamerikanske og latino racer. Det er ukendt, hvorfor visse racer er mere modtagelige end andre. Som for nationalitet, prostatakræft opstår mere i Nordamerika og det nordvestlige Europa, samt et par andre regioner. Det er sjældnere i Asien, Central- og Sydamerika og Afrika.

Kost og Motion

Fede mænd har mere kropsfedt, hvilket gør dem mere udsatte for prostatakræft. Spise for meget højt fedtindhold mejeriprodukter og rødt kød øger chancerne for denne kræftform. Mænd mangler tilstrækkelige frugt og grøntsager i deres kost er også i fare. Fordi motion sænker odds på prostatakræft, mænd, der er dybest set inaktive er mere udsatte for sygdommen.


relaterede artikler