Hvordan lithiumkarbonat bruges til at behandle bipolar lidelse?

November 27

Maniodepressiv

Bipolar lidelse er en alvorlig psykisk sygdom med to hovedtyper. Bipolar I er karakteriseret ved episoder med mani eller unormalt forhøjede stemninger, som måske eller måske ikke veksler med episoder af depression. Bipolar II i modsætning, omfatter cykler af mani og depression, med depression tilstand er længerevarende og mere alvorlig, og den mani ikke så ekstreme.

Lithium og mani

Lithiumcarbonat er den mest almindelige behandling for bipolar lidelse. Ifølge National Alliance om psykisk sygdom, lithium er en af ​​de mest effektive psykiatriske medikamenter, til gavn i 70 til 80 procent af bipolære tilfælde. Det er især effektiv til behandling af maniske gynger. Mania omfatter symptomer på hyperaktivitet, en urealistisk oppustet selvopfattelse, overdreven talkativeness, og undertiden en usædvanlig høj sexlyst. Maniske episoder forårsage den person til at opføre sig irrationelt og med dårlig dømmekraft, såsom at købe en virksomhed, som han ikke har nogen erfaring. I svære maniske episoder, den enkelte bliver vrangforestillinger og opfører sig på en bizar og psykotisk måde.

Effektivitet

En type salt, lithium forstyrrer reaktioner blandt kemikalier kaldet neurotransmittere, der er placeret i hjerneceller. Ifølge Mayo Clinic, er den præcise metode, som lithium virker ikke kendt, men det udjævner humørsvingninger, især for akutte maniske anfald. Som en igangværende behandling, lithium typisk falder svære maniske symptomer inden for to uger, men bipolar lidelse kan ikke fuldt kontrolleret i flere måneder. Læger sommetider ordinere anti-psykotiske medicin sammen med lithium i starten, indtil lithium er fuldt ud effektiv. Antidepressiv medicin kan også være nødvendigt, hvis lithium ikke effektivt mindsker depression. Depression er en tilstand af lav energi og aktivitet, med symptomer på overdreven sove, følelser af værdiløshed og håbløshed, og tanker om selvmord. Hver person er forskellig, og nogle reagerer meget godt til lithium, mens andre kan fortsætte med at have nogle moderate humørsvingninger.

Overvejelser

Personer, der tager lithiumcarbonat skal have regelmæssige blodprøver for at kontrollere mængden af ​​denne medicin i kroppen. Lithium niveauer rutinemæssigt målt under de første par uger for at bestemme den optimale dosering, så bør kontrolleres hver tre til fire måneder. Dosering behov kan variere over tid, afhængigt af personens fysiske tilstand og andre faktorer. Desuden kan lithium forårsage mange bivirkninger, hvilket er endnu en grund til regelmæssige blodprøver.


relaterede artikler