Hvad sker der, når Kulhydrater er fordøjet?

December 30
Hvad sker der, når Kulhydrater er fordøjet?

Kulhydrater får ofte en dårlig rap. Skylden for dårligdomme såsom vægtøgning og bloat, diabetes og hulrum, kulhydrater er faktisk kroppens primære energikilde. Carbs giver dine celler med en færdig form for brændstof, der magter biokemisk reaktion, pumper dit hjerte og driver din krop i bevægelse. Sandt nok, ikke alle kulhydrater er skabt lige. Carbs pakket med vand og fiber give mere vedvarende energi end simple sukkerarter, som kan forårsage blodsukkeret til at stige og derefter styrtdykke, der giver anledning til cravings og vægtøgning. Uanset type, der kulhydrater anvendes som brændstof eller kan lagres som energikilde til senere brug.

Fordøjelse af kulhydrater

De fleste kulhydrater består af store kæder af sukkermolekyler. Din krop skal først bryde disse kæder ned, før de kan blive absorberet i dit blod og anvendes. Fordøjelsen begynder i munden, hvor enzymet spyt amylase nedbryder stivelse, eller komplekse sukkerarter, i mindre molekyler. Stivelse er den type sukker, der findes i fødevarer som korn og kartofler. Kulhydrater passere gennem maven set uændret, og indtast din tyndtarmen, hvor yderligere enzymer konvertere dem til det enkle sukkerarter, glukose og fruktose. Disse sukkerarter derefter indtaste din blodbanen.

Bruges til brændstof

Af de makronæringsstoffer, protein, fedt og kulhydrater, kulhydrater er kroppens primære energikilde. Protein og fedt kan bruges som energi, men kun efter din krop brænder kulhydrat del af dit måltid. Som glucose og fructose, kulhydrater rejse gennem blodbanen og optages i alle væv i kroppen. Fruktose er frit absorberes, mens glukose kræver hjælp af et hormon kaldet insulin, der driver glukose ind i dine muskelceller så det kan brændstof muskelsammentrækning. Inden celler, glukose og fruktose sammen med ilt for at producere ATP, eller adenosintriphosphat, energien valuta cellen.

Gemmes til senere

Når din krops energibehov er opfyldt, forbliver kosten kulhydrat rejser til leveren og muskler. Der er det konverteret til glykogen. Glycogen er en lang kæde af glucosemolekyler, hængte sammen. Glycogen giver din krop med et lager form for energi til at opfylde dine behov for energi mellem måltiderne eller under faste. Glycogen er også bruges til at opretholde normale blodsukkerniveauer og forhindre hypoglykæmi. Hypoglykæmi, eller lavt blodsukker, producerer symptomer såsom svedtendens og angst.

Lagret som fedt

Din krop gemmer omkring 500 g af glykogen i leveren og muskler. Det svarer til 2.000 kalorier, og er i stand til at opfylde din krops energibehov i op til 18 timer uden mad. Kosten kulhydrat ikke påkrævet for glykogen lagring omdannes til fedtsyrer, som er gemt i din fedt celler som triglycerider. Triglycerider give en koncentreret energikilde. Din krop forbrænder oplagret fedt én gang glykogen er opbrugt. Din krop udviklet denne mekanisme til at beskytte mod længere tids faste. Nu, hvor vi lever i en tid med masser, faste, eller fratage dig selv af kalorier, er som regel bevidst, i form af slankekure.