Om Obstruktiv Lungesygdom

April 23

Obstruktiv lungesygdom, også kaldet KOL eller kronisk obstruktiv lungesygdom, henviser til lungesygdomme, der forårsager åndenød. Emfysem og kronisk bronkitis er to lungesygdomme mest forbundet med KOL. Rygning er den største årsag til KOL, ifølge National Institutes of Health.

Årsager

Dine lunger har filialer kaldet bronkioler, hvor luften bevæger sig gennem at fylde lungerne. Luftsække ved enderne af disse grene sende iltet blod ind i blodbanen. Når bronkioler og luftsække blive beskadiget, de ikke længere udånder korrekt, efterlader luft fanget inde. Denne luftvejsobstruktion er forårsaget af langvarig rygning, luftforurening og eksponering for visse giftige stoffer eller kemikalier, primært i dit arbejdsmiljø.

Symptomer

Symptomer på KOL omfatter åndenød, vedvarende hoste, hovedpine, hvæsen og hyppige luftvejsinfektioner. Andre symptomer kan omfatte problemer med at rydde din hals første ting om morgenen, hoste op sputum snøret med blod, hævede ankler og fødder, feber og vægttab.

Diagnose

Din læge vil lytte til dine lunger og tjekke for hvæsen eller unormal vejrtrækning. En lungefunktion test er en procedure, hvor man blæser ind i en enhed kaldet et spirometer. Dette instrument gauges hvor dybt du indånder, og hvor hurtigt du udånder, og afgør, om du har KOL. X-stråler afslører om du har emfysem eller andre lungeproblemer. Test af din spyt identificerer årsagen til lunge dysfunktion. En CT-scanning viser mere dybdegående billeddannelse af lungerne og hjælper din læge afgøre, hvilken behandling der er bedst.

Behandling

Behandlingen involverer standsning af progression af sygdommen og lindre symptomer. En bronkodilatator er en inhalator med medicin såsom Atrovent som du inhalerer i lungerne til at åbne luftvejene. Inhalerede steroid medicin bidrage til at reducere betændelse i lungerne. Luftvejsinfektioner, der ledsager KOL behandles med antibiotika.
Oxygen terapi anvendes, når det ikke nok ilt kommer ind i blodbanen. Bærbare enheder er til rådighed til at tage med på ærinder. Nogle mennesker behøver kun supplerende ilt under søvn, eller når øve sig.

livsstilsændringer

Stop med at ryge, hvis du ryger og undgå passiv rygning. Bliv inde, når din by udsteder en smog alarm. Kig ind lunge rehabilitering på din lokale hosptial. Det vil lære dig at trække vejret lettere. Spørg din læge om en øvelse rutine, der styrker respiratoriske muskler. Drik masser af væske og investere i en luftfugter, der styrer støv og irritanter i luften. Kold luft kan gøre vejrtrækning vanskelig, så undgå det, når du kan.


relaterede artikler